Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 13.03.2012
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Sorin Rosca Stanescu
Titlul articolului: Începe războiul maghiaro-maghiar
Acces online: https://www.jurnalul.ro/editorial/incepe-razboiul-maghiaro-maghiar-606848.htm


Pentru prima dată în istoria recentă se declanşează un veritabil război în interiorul comunităţii maghiare. Şi tot pentru prima dată, UDMR nu va mai alerga singură în cursa electorală. Încă două formaţiuni participă la competiţie. Ceea ce înseamnă ca masa de votanţi se va fragmenta. Iar consecinţa poate fi că, ulterior, când vor avea loc alegerile parlamentare, în absenţa unei reconcilieri instituţionalizate, minoritatea maghiară să nu se mai regăsească în Parlamentul României. Şi nici în jocurile pentru construcţia viitoarei majorităţi. Cel care a dat semnalul războiului maghiaro-maghiar este pastorul Laszlo Tokes.

Laszlo Tökes a candidat cu succes pentru Parlamentul European, fiind susţinut atât de UDMR, cât şi de PDL, la solicitarea expresă a preşedintelui Traian Băsescu. Iar în Parlamentul European el a primit plocon de la Budapesta importanta funcţie de vicepreşedinte. La schimb, Viktor Orban, actualul şef al majorităţii din Ungaria şi totodată prim-ministru, i-a solicitat lui Tökes să construiască în România o jucărie politică. Adică un nou partid. De ce? Pentru că relaţiile lui Viktor Orban cu UDMR nu au fost niciodată şi nu sunt nici în prezent prea bune. Motivul este că UDMR încearcă să rămână independent în raporturile cu Budapesta. Dar un motiv şi mai presant sunt viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria. Pentru a-şi maximaliza şansele, Viktor Orban are nevoie să fie susţinut şi de electoratul maghiar din România. Care, până atunci, va primi dublă cetăţenie. Or, pentru asemenea susţinere, este indispensabilă construcţia unui partid care să se poată transforma, la momentul oportun, în agent electoral pro-Orban.

În toată această combinaţie, mai trebuie luate în calcul două circumstanţe. Prima este jocul la două capete al preşedintelui Traian Băsescu. Care, pe de-o parte, s-a bazat pe susţinerea UDMR, altfel riscând să piardă controlul asupra Executivului de la Bucureşti, dar, pe de altă parte, a încercat în permanenţă să diminueze autoritatea formaţiunii în rândul maghiarilor. A doua circumstanţă este legată de statutul Ţinutului Secuiesc, pe care unii maghiari visează să-l transforme într-un stat în stat. Într-un stat autonom în raport cu România.

Laszlo Tökes a demisionat din UDMR pentru a da semnalul unui război care nu se va sfârşi prea curând. Evident, aducând cu această ocazie şi grave acuzaţii împotriva liderilor UDMR. Partidul creat de el va participa separat la alegeri. Cel puţin la cele locale. Iar UDMR se va confrunta şi cu organizaţia politică a secuilor. Teoretic, se anunţă o bătălie 2 la 1. UDMR va avea nu unul, ci doi adversari.

Din perspectiva interesului naţional, e util să precizăm că, în raport cu celelalte două organizaţii, UDMR este nu numai un partid politic experimentat, ci şi, sau mai ales, un partid moderat. Prins însă pe picior greşit, pentru că va trebui să plătească factura guvernării alături de PDL, într-un regim Traian Băsescu dezavuat de populaţie.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.